Ambities kunnen niet gerealiseerd worden zonder risico’s te nemen. Risico’s horen bij het proces van verandering. Het is belangrijk dat de gemeenteraad zich bewust is van de risico’s, die horen bij het beleid van de gemeente en dat zij hierop stuurt.
Of de gemeente in staat is de gevolgen van de risico’s op te vangen zonder dat het beleid of de uitvoering daarvan in gevaar komt, wordt weergegeven door de weerstandscapaciteit. Onder weerstandscapaciteit verstaan we de middelen en mogelijkheden die de gemeente heeft om onverwachte, niet begrote kosten te kunnen dekken. Het geld en de mogelijkheden bestaan onder andere uit het vrij aanwendbare gedeelte van de algemene reserve, de onbenutte belastingcapaciteit en de post onvoorzien, die in de begroting is opgenomen. De benodigde weerstandscapaciteit is afhankelijk van de aard en de omvang van de risico’s waar de gemeente mee wordt geconfronteerd (risicoprofiel), bijvoorbeeld financiële risico’s binnen projecten. Voor deze risico’s kunnen geen verzekeringen worden afgesloten of voorzieningen worden gevormd, omdat de risico’s zich niet regelmatig voordoen en niet goed meetbaar zijn. Tussen de weerstandscapaciteit en de risico’s waarvoor de gemeente geen maatregelen heeft getroffen, maar die wel van betekenis kunnen zijn voor de financiële positie van de gemeente, bestaat dus een relatie. Deze relatie wordt het weerstandsvermogen genoemd.
De gemeente Weert wil op een gestructureerde wijze risico’s beheersen en eventuele risico’s bewust nemen. Om die reden is het van belang om inzicht te hebben in mogelijke financiële tegenvallers die bij de risico’s horen en het beschikbare weerstandsvermogen dat aanwezig is om deze risico’s op te vangen. Conform het BBV komt in deze paragraaf de volgende informatie aan de orde:
- Beleid inzake weerstandscapaciteit en de risico’s
- Inventarisatie van de risico’s
- Inventarisatie van de weerstandscapaciteit
- Confrontatie risico’s met beschikbaar weerstandsvermogen
- Financiële kengetallen en een beoordeling van de onderlinge verhouding tussen de kengetallen in relatie tot de financiële positie
Algemeen
De economische onzekerheid blijft landelijk groot vanwege de oorlog in Oekraïne. DNB verwacht dat onze economie dit jaar met 2,8% groeit. De groei in 2022 is vooral te danken aan het zeer krachtige economische herstel eind 2021 na de coronacrisis. Naar verwachting komt de inflatie uit op 8,7% dit jaar; en 3,9% in 2023. Als de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne dieper zijn en langer aanhouden, dan leidt dit tot hogere energieprijzen en onrust op financiële markten. In dat geval zwakt de economische groei dit jaar af naar 2,0% en kan de inflatie oplopen naar 10,8%.
Lokaal moet daardoor rekening worden gehouden met het toenemende risico op vertragingen in doorlooptijden, als gevolg van verstoringen in de logistieke keten en van prijsstijgingen gedurende projecten. Als het prijsindexcijfer extreem stijgt en de stijging boven een bepaald percentage uitkomt ten opzichte van de afgegeven prijzen, kan hiervan een doorrekening plaatsvinden. Deze risico's zijn op dit moment niet te kwantificeren in bedragen.