Bouwen voor elke doelgroep
We hebben een kwantitatieve en kwalitatieve opgave om de druk op de woningmarkt te verzachten en om in te spelen op de behoefte. De kwantitatieve opgave richt zich op het aantal te realiseren woningen. We hebben een ambitieus woningbouwprogramma maar zijn voor de daadwerkelijke planrealisaties afhankelijk van marktpartijen en corporaties.
Procedures, stijgende grond- en bouwkosten, langere levertijd van materialen en beschikbaarheid van arbeidskrachten hebben hier invloed op.
Om de autonome groei op te vangen zijn nog ruim 1.200 woningen nodig. Daarnaast is er sprake van een toenemend inkomend migratiesaldo. De planvoorraad voor woningen bedraagt 155%. Dit is nodig om voldoende woningen te realiseren en om vertraging op te vangen. Er is behoefte aan woningen voor alle typen huishoudens. Deze zijn grotendeels ook voorzien. De opgave is om nog meer locaties voor sociale huurwoningen te vinden. We staan open voor initiatieven voor nieuwe woonvormen.
De kwalitatieve woningbehoefte wordt met name bepaald door de vergrijzing. In de leeftijdsgroepen tot 65 jaar neemt het aantal inwoners in Weert af. Het aantal 65-75-jarigen neemt toe met 10% (625 personen) tot 2030 en neemt daarna af. In deze leeftijdsgroep is men over het algemeen nog vitaal, met weinig beperkingen. Het aantal 75-85-jarigen neemt toe met 46% (1.871 personen) tot 2040 en neemt daarna af. In deze leeftijdsgroep kan men over het algemeen nog redelijk vooruit ondanks dat de eerste beperkingen zich voor gaan doen. De grootste relatieve toename vindt met 173% (2.293 personen) plaats bij het aantal 85-plussers. De toename loopt door tot 2050. In deze leeftijdsgroep is er vaker sprake van meerdere beperkingen en neemt het risico op vereenzaming toe.
Erfgoed behouden en versterken
Ons erfgoed is onze identiteit. Het draagt bij aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat.
Inwoners en bezoekers van Weert van 0-99 worden in de gelegenheid gesteld om ons erfgoed op verschillende manieren te beleven en kennis daarover te verkrijgen.
Aantrekkelijk voorzieningenniveau behouden
Weert heeft een goed voorzieningenniveau. Deze voorzieningenstructuur, waarvan verenigingen, instellingen en inwoners gebruik maken, staat echter ook onder druk. Het wordt voor verenigingen moeilijker om vrijwilligers aan te trekken om het bestuur van de vereniging te bemensen en in het beheer van het gebouw te voorzien. Sommige accommodaties kennen een overmatige en andere een te geringe bezetting, en er is een groeiende behoefte om te investeren in duurzaamheid.