Programma 2 Iedereen doet mee

Wat is het beeld nu?

Verenigingen en professionele instellingen
Weert heeft een sterk, hecht, en gevarieerd sociaal weefsel. Tal van verenigingen en professionele instellingen bieden vanuit wijken en buurten een breed palet aan activiteiten. Van sport tot kunst en cultuur, van vrijwilligerswerk tot professionele ondersteuning. De gemeente investeert in het sociaal weefsel met ondersteunende exploitatiesubsidies en inzet vanuit de diverse professionele instellingen.

Kwetsbare inwoners
Ook met het sterke sociale weefsel kan niet iedereen zonder problemen meedoen aan het maatschappelijk verkeer. Er zijn tal van kwetsbare groepen in onze samenleving die zonder ondersteuning onvoldoende kunnen functioneren. Dat kan het gevolg zijn van een aangeboren of verworven ziekte of gebrek, een problematische opvoedings- of opgroeisituatie of onvoldoende vaardigheden om te voldoen aan de eisen die de maatschappij stelt, bijvoorbeeld door psychische kwetsbaarheid. Voor die groepen kan de basisgedachte om elkaar te helpen onvoldoende effect hebben. Weert kent daarom een uitgebreid ondersteuningsstelsel gericht op alle levensfasen. Voor jeugdigen biedt de gemeente opgroei-, opvoed- en ontwikkelingsondersteuning vanaf de peuterleeftijd tot aan volwassenheid. Er wordt ingezet op het wegnemen van leerachterstanden en het creëren van een grotere variatie aan onderwijsvormen. Voor volwassen inwoners wordt gebouwd aan een basisinfrastructuur ter bestrijding van eenzaamheid en isolatie en ter ondersteuning van de zelfredzaamheid. Inclusie van kwetsbare groepen is daarbij het doel ongeacht een beperking, leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Waar nodig zetten we hier extra voorzieningen voor in. We maken psychische kwetsbaarheid bespreekbaar. Ook de bestrijding van armoede en laaggeletterdheid zijn speerpunten in het beleid van de gemeente. Inwoners die het op eigen kracht of met inzet van onze basisinfrastructuur niet redden kunnen rekenen op individuele maatwerkondersteuning vanuit de Jeugdwet en de Wmo. Vergrijzing is een van de grootste uitdagingen in het ondersteuningssysteem. Speciale aandacht gaat daarom uit naar ouderen en met name naar inwoners met dementie. Deze aandoening zal in de komende decennia steeds meer inwoners en hun directe omgeving raken.

Inkomen en arbeidsmarkt
Het hebben van inkomen vormt de basis voor het bestaan. Voor verreweg de meeste inwoners is werk, in loondienst, als zelfstandige of als ondernemer de primaire bron van inkomen. Voor inwoners die niet in staat zijn om op eigen kracht een geheel of gedeeltelijk inkomen te verwerven biedt de gemeente inkomensondersteuning in de vorm van bijstand of bijzondere bijstand. Als gevolg van de positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in combinatie met een op werk gerichte uitstroom uit de Participatiewet is het aantal uitkeringsgerechtigden de laatste jaren gedaald. Het beter ondersteunen van inwoners die een beroep moeten blijven doen op de Participatiewet via de intergemeentelijke participatiebedrijven blijft een speerpunt. De veranderende arbeidsmarkt brengt echter een nieuwe uitdaging met zich mee. Niet langer is werkloosheid het grootste probleem maar het tekort aan gekwalificeerd personeel en de mismatch tussen vraag en aanbod. Een gezamenlijke aanpak met ondernemers en onderwijs zowel lokaal als in regionaal verband moet bijdragen aan de oplossing van dit probleem.

Sport
Een breed scala aan (sport-)organisaties zorgt voor een ruim en gevarieerd aanbod aan beweegactiviteiten in Weert, voor jong en oud en van laagdrempelig bewegen tot sportief presteren op diverse niveaus. We steunen behoud en ontwikkeling van dit aanbod door de jaarlijkse subsidieverlening aan sportverenigingen en topsportorganisaties en de inzet van combinatiefunctionarissen op basis van het hiervoor vastgestelde beleid. Ook verlenen we jaarlijks een bijdrage aan het Platform Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg. Deze organisatie bevordert de ontwikkeling van en deelname aan specifieke sportactiviteiten voor mensen met een beperking in onze regio. Om toekomstbestendigheid van sportverenigingen te bevorderen, stimuleren en faciliteren we verenigingen die met elkaar willen samenwerken of fuseren.

Onderwijs
Door mensen de kansen te bieden om een leven lang te leren, krijgen ze maximaal de ruimte om zich verder te ontplooien en mee te doen. En dat geldt voor iedere Weertenaar, gelijke kansen en goed onderwijs is er voor iedereen.
We gaan voor goed onderwijs in kwalitatief goede, toekomstbestendige en duurzame gebouwen. Met de beschikbare gemeentelijke middelen voor onderwijshuisvesting wordt continuïteit beoogd ten aanzien van de gebouwen voor onderwijs, zowel door middel van de bestaande als de nog te realiseren gebouwen. De combinatie van bijna energieneutraal bouwen, de stijging van bouwkosten in het algemeen en de stijging van omslagrente vraagt hoogstwaarschijnlijk om aanvullende middelen. Om inzichtelijk te krijgen met ingang van wanneer en in welke omvang dit noodzakelijk is, wordt er een meerjarige doorrekening gemaakt van de gemeentelijke lasten voor onderwijshuisvesting, rekening houdend met verwachte toekomstige investeringen. Indien aanvullend budget inderdaad noodzakelijk is wordt dit ter besluitvorming aan uw raad voorgelegd.

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2022 14:10:47 met de export van 09/28/2022 14:03:14