Programma 3 Natuurlijke en landschappelijke kwaliteit

Ambities 2023

Een klimaatbestendige en biodiverse leefomgeving
Groen en water dragen bij aan een gezondere duurzame en klimaatbestendige leefomgeving en zijn essentiële elementen voor de biodiversiteit. De afgelopen jaren zien we dat de biodiversiteit terugloopt. Er zijn meer maatregelen nodig om verdere achteruitgang te voorkomen. De combinatie van groen en water leidt ook tot een gezondere leefomgeving. Een gezonde omgeving is aantrekkelijk, prettig om in te verblijven, nodigt uit tot gezond gedrag, biedt ruimte voor ontmoeting en heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Een versteende leefomgeving levert een groter risico op voor wateroverlast en zorgt voor meer hittestress. Enerzijds willen we wateroverlast voorkomen, anderzijds willen we water gebruiken om voor verkoeling te zorgen. Groen zorgt voor verkoeling én kan water opnemen/opvangen. De hittestress in Weert geeft op langere termijn in het binnenstedelijk gebied en op sommige bedrijventerreinen, waar relatief weinig groen en water is, de grootste problemen. Het op een slimme manier vergroenen van deze gebieden is daarom belangrijk. Om het goede voorbeeld te geven, geven we de komende periode een extra impuls aan het vergroenen van schoolpleinen van onze basisscholen. 

De uitdagingen van biodiversiteit en klimaatadaptatie willen we met elkaar koppelen in een groen/blauwe agenda. Bij grootschalige projecten richten we deze gebieden klimaatbestendig in, door ruimte te maken voor bomen, planten en voorzieningen voor wateropvang. Dit doen we samen met onze inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) partners, zoals ook vastgelegd is in het gemeentelijke rioleringsplan.

  • Inzetten op het voorkomen achteruitgang biodiversiteit.
  • Groen inzetten voor verkoeling (voorkomen hittestress) en voor het opnemen/opvangen van water.
  • Impuls in het vergroenen van de schoolpleinen van onze basisscholen.
  • Koppelen van de opgaven en uitdagingen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie in een groen/blauwe agenda.
  • Inzetten op een gezondere duurzame en klimaatbestendige leefomgeving.

Buitengebied in verbinding
Weert heeft een prachtig buitengebied, met ruimte voor agrarische bedrijven, recreatie en natuur. Het is belangrijk dat deze functies met elkaar in balans blijven. Met thema’s als stikstof, vrijkomende agrarische bebouwingen, energietransitie, klimaatadaptatie en meer aandacht voor goed voedsel staan we voor grote uitdagingen. Wij gaan in gesprek, met inwoners, ondernemers en onze (maatschappelijke) partners over de transitie van het buitengebied en nemen hierin de regie. Pilots als natuurinclusieve landbouw en andere innovaties in de agro/food sector stimuleren wij.
We vinden het belangrijk dat er een betere verbinding tussen bebouwd gebied en platteland wordt gemaakt. Denk hierbij aan fysieke verbindingen zoals recreatieve routes en verbindingen tussen groene en waterrijke natuur alsook verbinding tussen consument en agrariër. De gemeente Weert neemt samen met Nederlandse en Belgische gemeenten, provincies en gewesten deel aan het overleg Grenspark Kempen~Broek om voor dit gebied de internationale status te realiseren van een UNESCO ‘Mens en biosfeergebied’. Stichting Weert Marketing geeft de toeristische promotie van onder andere het buitengebied verder vorm.

  • Functies in het buitengebied zijn met elkaar in balans.
  • In gesprek met alle stakeholders over de transitie van het buitengebied.
  • Stimuleren van pilots.
  • Het verbeteren van de verbindingen tussen bebouwd gebied en platteland.
  • Realiseren samen met de partners van de status van UNESCO ‘Mens en biosfeergebied’ voor het Grenspark Kempen~Broek.
  • Verder vormgeven van de toeristische promotie met Stichting Weert Marketing.

De juiste ontwikkeling op de juiste plek
De ruimte is beperkt, de opgaven zijn groot,met name in het buitengebied, in de binnenstad en bij de bedrijventerreinen komen opgaven en uitdagingen samen. Met het vaststellen van de Omgevingsvisie wordt duidelijk wat de uitdagingen voor Weert zijn en hoe we dit gaan oppakken. De gemeente kan dit niet alleen. Samen met inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) partners werken wij aan onze ambities en uitdagingen en zorgen we voor een toekomstbestendige inrichting van Weert met oog voor mens en natuur.

  • Vaststellen van de omgevingsvisie die richting geeft aan de opgaven en uitdagingen in de beperkte ruimte.
Deze pagina is gebouwd op 09/28/2022 14:10:47 met de export van 09/28/2022 14:03:14