Programma 4 Duurzaam en innovatief ondernemen en leven

Wat is het beeld nu?

Binnenstad
De Weerter binnenstad staat onder druk. Het verbeteren van het economisch functioneren van de binnenstad, het terugdringen van de leegstand en het toevoegen van meer sfeer en beleving zijn van belang om succesvol mee te bewegen in een sterk veranderende markt. Samenwerking is meer dan ooit tevoren belangrijk.

Bedrijventerreinen
Weert beschikt over een divers palet aan bedrijventerreinen die alle van voldoende tot goede kwaliteit zijn (zowel ruimtelijk, technisch als economisch). Het is zaak om dit kwaliteitsniveau, in samenwerking met Parkmanagement, op peil te houden. Voor terreinen als de Weerter Boulevard en Leuken Noord is in dit kader extra aandacht nodig. Hierbij speelt toekomstbestendigheid (energie- transitie, circulaire economie, blauw en groen) een belangrijke rol, en dat geldt voor de hele economie in het algemeen. Daarnaast willen we ook in de toekomst beschikken over voldoende bedrijfskavels met focus op het lokale Midden- en
Kleinbedrijf. Ook in de landbouw speelt toekomstbestendigheid een grote rol, de transitie van deze sector biedt ook kansen voor Weert.

Afval
Huishoudelijk afval dient een volwaardige rol te spelen in de circulaire economie. Op dit moment speelt huishoudelijk afval die rol nog (zeker) niet. De huidige contracten en de service die onze inwoners wordt geboden geven onvoldoende prikkel om te verduurzamen en bij te dragen aan een circulaire economie. De potentie voor een circulaire economie reikt ver. Het koppelen van dit thema aan onderwijs en ondernemers biedt in dit kader kansen. Al twintig jaar wordt slechts 60% van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld en  verdwijnt per inwoner zo’n 200 kilogram huishoudelijk afval in de eindverwerking (lees: afvalverbranding), waarbij alle materialen vernietigd worden. Uit analyses blijkt dat dit te verbranden afval voor 90% bestaat uit herbruikbaar afval, waarvan ruim 70% (met name GFT en Textiel) ook nu al gescheiden aangeboden kan worden.  Van de afvalstromen GFT en Textiel verdwijnt 60% in het restafvaldeel van de duobak. Maar ook van papier en glas gaat 20% dezelfde weg. Voor PMD maken we gebruik van nascheiding.

Circulaire economie
Wereldwijde grondstoffen schaarste heeft duidelijk gemaakt dat regio’s meer zelfvoorzienend zouden moeten worden. Vandaar dat samenwerking nodig is en al opgezocht wordt. Er gebeurt veel in de regio op het vlak van bijvoorbeeld het versterken en uitbouwen van lokale materiaalketens, op het vlak van duurzame innovatie in de landbouwsector, de bouwsector, de maakindustrie en dergelijke. Weert is kritisch op de bedrijvigheid die ze aantrekt. De gemeente ontwikkelt zich tot een dynamisch, duurzaam makers-centrum waar naast oude ook nieuwe ambachten in een hedendaagse circulaire economie een plek vinden.

Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is ongekend krap. Werkgevers staan te springen om mensen. Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Voor werkgevers betekent deze krapte dat het lastig is om geschikt personeel te vinden. Daar staat tegenover dat de krapte kansen biedt voor werkzoekenden. Om vraag en aanbod zo optimaal mogelijk op elkaar te laten aansluiten, ligt er een rol voor werkzoekenden en werkgevers. Aanvullend daarop sluit Weert met de lokale arbeidsmarktagenda aan bij de behoeften en knelpunten uit de praktijk van onze ondernemers, onderwijsinstellingen en inwoners. Verder heeft ook de vergrijzing en ontgroening in onze regio de komende jaren een grote invloed op het aantal inwoners dat beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Hierop tijdig inspelen door het inzetten van omscholing en een inclusieve arbeidsmarkt is noodzakelijk, net als het inzetten op onbenut arbeidspotentieel. Daartoe geven de acht gemeenten uit de arbeidsmarktregio uitvoering aan een gezamenlijke beleidsagenda.

Weert is energieneutraal
De huidige energievoorziening, gebaseerd op fossiele energiebronnen, moet transformeren naar een klimaat neutrale energievoorziening. Met de Weerter Routekaart Energietransitie ligt er een stevige ambitie. De insteek is dat de energietransitie niet een doel op zich is, maar bijdraagt aan een eerlijker, kansrijk en groener Weert. De routekaart houdt rekening met de impact op sociale, ruimtelijke en economische thema’s. Het vraagt ook wat van inwoners. Ingesleten gewoontes zijn in de toekomst niet meer vanzelfsprekend. Gedragsverandering is een belangrijk aspect voor het slagen van de energietransitie. Om deze transitie tot een succes te maken, zullen we het samen met inwoners, onderwijs en bedrijven moeten doen.

Cultuur
Nadat Weert een succesvolle culturele bloei meemaakte in de jaren 2018 en 2019 gingen vanaf maart 2020 ook de deuren van de culturele sector nagenoeg volledig op slot door de coronapandemie. Dat leverde voor de culturele sector een aantal knelpunten op, zoals de terugloop van ledenaantallen en geminimaliseerde financiële reserves bij verenigingen, minder werk (voor jonge makers), uitstroom van professionele makers en medewerkers naar andere beroepsgroepen en een lager consumentenvertrouwen. Als gemeente willen we samen met de culturele verenigingen bekijken hoe zij vitaal en toekomstbestendig kunnen worden en wat daarvoor nodig is. Ook het consumentenvertrouwen is nog niet op peil. Organisaties en instellingen zijn bereid samen te werken om het herstel te realiseren. Specifieke aandacht is er daarbij ook voor het beter vindbaar maken van het culturele aanbod. Het aantrekken van nieuwe genres en doelgroepen is een doel uit het huidige cultuurbeleid. Door corona staat dit doel onder druk en behoeft het extra aandacht.

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2022 14:10:47 met de export van 09/28/2022 14:03:14