Toekomstbestendige slimme maakindustrie
Weert is een gemeente waar het goed werken en ondernemen is. Waar ondernemers oog hebben voor mens en milieu. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van onze Weerter economie. Samen met onze partners in Keyport en Parkmanagement zetten wij in op een actieve samenwerking, faciliteren wij broedplaatsen voor ondernemers en stimuleren wij innovatie. In de komende periode gaat extra aandacht uit naar het beter zichtbaar maken van onze eigen mooie en innovatieve bedrijven bij onze inwoners.
In Weert is het aantal banen gelijk aan de omvang van de beroepsbevolking. Deze verhouding willen we tenminste behouden, omdat Weert graag een prettige woon- en werkgemeente wil blijven. Hiervoor willen wij in samenwerking met het onderwijs, Parkmanagement en Stichting Weert Marketing een jaarlijkse Open Bedrijven Route organiseren om de zichtbaarheid te vergroten van onze eigen bedrijven.
- Inzetten op actieve samenwerking, het faciliteren van broedplaatsen en het stimuleren van ondernemers.
- Het beter zichtbaar maken van onze eigen mooie en innovatie bedrijven.
- Het minimaal behouden van de verhouding van het aantal banen in vergelijking met de omvang van de beroepsbevolking.
- Organiseren van een jaarlijkse Open Bedrijven Route.
Aantrekkelijke en goed bereikbare bedrijventerreinen
Weert heeft prachtige bedrijventerreinen op aantrekkelijke en goed bereikbare locaties met hoogwaardige bedrijven. We willen gevestigde (MKB-) ondernemers graag een plek blijven bieden in Weert. We onderzoeken of uitbreiding of herinrichting van bedrijventerreinen mogelijk is.
Een aantal bedrijventerreinen verdient de komende jaren aandacht, voorbeelden zijn Leuken-Noord en de Weerter Boulevard. Samen met de gevestigde bedrijven en Parkmanagement ontwikkelen we plannen om deze bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken. Omdat de samenwerking van ondernemers in een winkelgebied of bedrijventerrein hieraan bijdraagt, stimuleert de gemeente de oprichting van Bedrijven investeringszones (BIZ’en).
- Onderzoeken van mogelijkheden voor uitbreiding of herinrichting van bedrijventerreinen.
- Toekomstbestendig maken van de bedrijventerreinen.
- Stimuleren oprichting van Bedrijven investeringszones (BIZ’en).
Gezonde arbeidsmarkt
Eén van de grootste uitdagingen voor de komende jaren is de groeiende vraag naar personeel als gevolg van met name de dubbele vergrijzing. Samenwerkingsverbanden tussen overheid, ondernemers en onderwijs zijn essentieel voor een betere aansluiting tussen opleiding en werk. De lokale arbeidsmarktagenda, Parkmanagement en Keyport spelen hierbij een belangrijke rol om deze verbinding tot stand te brengen en te behouden. De bijdragen aan deze partners blijven minimaal gelijk. De uitdagingen zijn divers, Keyport moet inzetten op meerdere oplossingsrichtingen: (jong) talent behouden/aantrekken, automatisering en robotisering stimuleren en zorgen voor huisvesting van toekomstige werknemers. Een gezonde arbeidsmarkt in Weert zorgt voor een gezond vestigingsklimaat.
- De rol en bijdragen van de lokale arbeidsmarktagenda, Parkmanagement en Keyport om de verbinding tot stand te brengen blijft minimaal gelijk.
- Keyport moet inzetten op meerdere oplossingsrichtingen om de uitdagingen aan te gaan.
Een sterke centrumgemeente in een sterke regio
We willen een bruisende en aantrekkelijke gemeente blijven in een groene krachtige regio. We zetten in op een betere positionering als centrumgemeente. Daarbij promoten we cultuur, cultureel erfgoed, (bovenregionale) evenementen en sport en zetten Weert daarmee op de kaart, samen met onze inwoners en ondernemers. De binnenstad is vanzelfsprekend in trek als plaats voor evenementen, maar spreiding van evenementen over de stad, de wijken en de dorpen stimuleren wij. Wij geven ruimte voor nieuwe initiatieven op nieuwe locaties en helpen initiatiefnemers waar mogelijk om hun plannen waar te maken. Dit doen we vanuit de één loket gedachte, met aandacht voor het verminderen van regeldruk. We stellen een nieuw en uitnodigend evenementenbeleid op, maken middelen vrij voor regionale evenementen en zorgen voor één aanspreekpunt.
- Inzetten op een betere positionering als centrumgemeente.
- Promoten van cultuur, cultureel erfgoed, (bovenregionale) evenementen en sport.
- Stimuleren van spreiding van evenementen over de stad.
- Opstellen uitnodigend evenementenbeleid.
- Middelen vrijmaken voor regionale evenementen.
- Eén aanspreekpunt voor evenementen.
Binnenstad als uithangbord
Onze binnenstad is een belangrijk uithangbord voor Weert. Wij willen graag met ondernemers de kansen inventariseren om tot een nieuwe BIZ te komen. Daarbij moet de samenwerking tussen de verschillende partijen worden versterkt en ruimte ontstaan voor nieuwe initiatieven.
- Binnenstad is een belangrijk uithangbord voor Weert.
- Samen met ondernemers kansen inventariseren voor een nieuwe BIZ.
Weert is een unieke plek voor natuur- en cultuurliefhebbers
De toeristische en recreatieve sector is een belangrijke economische pijler waarin we nog kunnen groeien. Voor iedereen die rust en verwondering zoekt, heeft Weert veel te bieden. Om dit kracht bij te zetten stellen we een visie op voor het IJzeren Man gebied, inclusief het gebied rondom het Blauwe Meertje. Veilige wandelroutes van en naar de stad en naar het groene buitengebied dat rondom Weert ligt dragen bij aan een prettig verblijf en zorgen dat gebruik wordt gemaakt van het aanwezige recreatieve aanbod. We onderzoeken de mogelijkheden voor uitbreiding van recreatieve routes en verbetering van bestaande routes. In samenwerking met partners spannen wij ons in om de vrijetijdssector duurzaam uit te bouwen en te verankeren. Dit doen we onder andere door de toeristenbelasting met € 0,15 te verhogen. Deze extra middelen zetten we in voor de toeristische en recreatieve sector van Weert om initiatieven te ondersteunen en Weert beter op de kaart zetten.
- Opstellen van een visie voor het IJzeren Man gebied, inclusief het gebied rondom het Blauwe Meertje.
- Het onderzoeken van de mogelijkheden voor uitbreiding van recreatieve routes en verbetering van bestaande routes.
- In samenwerking met partners spannen wij ons in om de vrijetijdssector duurzaam uit te bouwen en te verankeren.
Een veerkrachtige cultuursector
Weblijven samen met de sector werken aan een sterke culturele infrastructuur voor Weert en zetten ten minste in op de volgende pijlers: coronacompensatie, stimuleren samenwerking en stimuleren ondernemerschap en innovatie. De (professionele) culturele instellingen en het rijke verenigingsleven vormen een stevige basis van de sector. We zetten ons in om dit te behouden en ervoor te zorgen dat deze spelers veerkrachtig genoeg zijn om in te kunnen spelen op verandering en actualiteiten. We vinden het belangrijk dat cultuurmakers en organisaties in Weert hun talent kunnen ontwikkelen en experimenteren met nieuwe vormen van kunst.
- Inzetten op minimaal de drie pijlers: coronacompensatie, stimuleren samenwerking en stimuleren ondernemerschap en innovatie, waarbij talentontwikkeling en experimenten belangrijk zijn.
- Inzetten op behouden van de (professionele) culturele instellingen en het rijke verenigingsleven als stevige basis van de sector.
- Het is belangrijk dat cultuurmakers en organisaties in Weert hun talent kunnen ontwikkelen en experimenteren met nieuwe vormen van kunst.
In 2022 vindt hier besluitvorming over plaats. Uitvoering vindt plaats in 2023.
Naar een circulaire economie
We brengen de circulaire economie actief onder de aandacht bij onze inwoners en bedrijven. Keyport faciliteert al een aantal projecten rondom dit thema. De rol van de overheid is de mogelijkheden, crossovers in beeld brengen en ondernemingen aan elkaar verbinden. Ook het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol en kan als verbinder fungeren. Daarom zetten we ons in op het binnenhalen van een circulair lab waarin ondernemers en studenten samenkomen. Tevens zetten we in op het verminderen van het restafval ten gunste van meer hergebruik.
- Actief circulaire economie onder de aandacht brengen van inwoners en bedrijven.
- Inzetten op het binnenhalen van een circulair lab.
- Inzetten op het verminderen van het restafval ten gunste van meer hergebruik.
Weert is energieneutraal
Om de energietransitie tot een succes te maken, zullen we het samen met inwoners, onderwijs en bedrijven moeten doen. We zetten komende jaren vooral in op energiebesparing. Hoogste prioriteit is het zo goed mogelijk isoleren van alle woningen in Weert. We hebben daarbij aandacht voor de mensen die dit niet op eigen kracht kunnen. Isolatie vermindert de behoefte aan energie en dit is nu de meest effectieve maatregel. We volgen de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energieopwekking en onderzoeken de mogelijkheden voor Weert om gebieden energieneutraal in te richten. We anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, zoals de snelle stijging van energieprijzen, door flexibel te opereren en gebruik te maken van beschikbare geldstromen.
- Inzetten op energiebesparing met als hoogste prioriteit het isoleren van alle woningen.
- Aandacht voor energiearmoede.
- Het volgen van de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energieopwekking en het onderzoeken van de mogelijkheden voor Weert om gebieden energieneutraal in te richten.